Sou a la casa pairal, a l ’antic mas que fou bastit l ’any 1777 com indica la pedra de l’arc de la portalada que acabeu de travessar. Aquesta edificació ha quedat incoporada al carrer Nou de Perafort i algun dels seus elements primitius ha desaparegut. Tanmateix cal fer esment de tot allò que n ’havia format part. A peu pla, la seva entrada enpedrada; l’espaiosa cuina amb la llar de foc i la quadra pels animals.
Al primer pis, la gran sala de respecte i els dormitoris amb l’alcova. I a dalt de tot, la golfa. Disposava d’olla d’aiguardent, de premsa d’oli amb les pedres del molí i l’era de batre i la pallissa per guardar-hi la palla.
Era un dels masos que hi havia escampats, i que encara hi ha, per aquestes rodalies.
L’actual Terme de Perafort s’ha format el 1842 amh la incorporació del de Puigdelfí juntament amb els antics Termes del Codony, els Quarts i les Franqueses. Segons els entesos en toponomia, Perafort procedeix de “pedra dura” i de fet es pot comprovar com les cases més antigues del poble s ‘han edificant sobre una llenca de pedra de fòssils marins del miocè.
La seva proximitat al riu Francolí i la feracitat del seu sòl n’han afavorit el poblament des dels temps més reculats: s’han trobat tallers de sílex, destrals pulimentades, ceràmica ibèrica, diverses vil·les romanes ben localitzades però que em¡ncara no s’han estudiat, tot i que s’ha trobat molta ceràmica i objectes diversos.
La darrera troballa ha estat dues tombes romanes ben importants per la seva forma i tamany i un pou de la mateixa època. Aquestes restes s ‘han posat al descobert a conseqüència de les excavacions efectuades al costat del camí del Torrentet per a la portada de l’aigua de Ebre.
Amb la reconquesta d’aquest territori després de la invasió dels àrabs apareix ja el nom de Perafort, primer formant part de la Parròquia del Codony i després, amb l’abandó d’aquell lloc, amb la Parròquia pròpia dedicada a Sant Pere, el mateix titular que el de la del Codony. El lloc de Perafort durant els segles de l’Edat Mitjana estigué sota el domini de diferents senyors feudals (Guillem de Claramunt, els Castellvell, Ponç de Jorba, Arnau de Verdú, els Ribes…) i de l’Arquebisbe de Tarragona.
El fet de tenir una part del Terme Municipal a la dreta del Riu Francolí, un enclavament en el Terme de la Pobla de Mafumet i la proximitat de la ciutat de Tarragona està afavorint el desenvolupament del poble de Perafort industrial, comercial i de serveis.
Ens alegra molt poder donar-vos aquesta informació del lloc que vostès es troben i restem agraïts per la vostra visita i desitgem i esperem que l’acolliment que us oferim sigui del seu gust.